Från det ena till det andra

Det är många som blir upprörda om man säger att SD till stor del är ett nazistiskt parti. Kanske tror de att man då automatiskt säger att alla som röstar på SD är nazister. Men så är verkligen inte fallet. De flesta som tänker sig rösta på SD är nog snarare missnöjda med vanliga partier. Eller så är de bara vanliga människor som blivit rädda för hur samhället ser ut och tror att det finns ett ”handlingskraftigt” alternativ. Men det finns dessvärre en mycket stor risk att partiet fortfarande ett nazistparti!

1988 Bildades SD. Bland partiets grundare och tidiga medlemmar fanns flera personer tidigare verksamma i högerextrema och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt (BSS). En av grundarna var SS-veteranen Gustaf Ekström. Att partiet förkortas till SD vilket är samma som för Sicherheitsdienst, alltså den nazistiska säkerhetstjänsten är säkert bara en slump. (Sverigedemokraterna har förresten sin egen säkerhetsorganisation. Numera med en säkerhetschef och en deltidsarbetande tillförordnad chef på riksplanet. I distrikten finns det sedan säkerhetssamordnare och säkerhetskommunikatörer. Alla medlemmar uppmanas att rapportera incidenter till säkerhetsenheten. Säkerhetsorganisationen i organisationen bestod 2014 av cirka 60 personer. Ingen vet hur många de är idag. Törs man gissa på att det här är de som kommer att omvandlas till Gestapo om SD får makten.)

Åter till historiken. Sju år passerar och SD ökar sakta. 1995 demonstrerar partiet fortfarande. Deltagarna skriker Sieg Heil och viftar med hakkorsflaggor. I den stunden, just då, med hakors och hitlerhälsningar, finner en ung Jimmy Åkesson att SD är det parti som han vill vara med i och han börjar direkt att arbeta hårt för partiet och för dess politik – hakkors och hitlerhälsningar alltså.

2001 splittras SD i två falanger. Något förenklat kan man säga att partiet sparkade ut de med kängor och rakad hjässa, medan kostym och välkammade luggar blev kvar. Åkesson är en av de som stannar i SD. Han är hängiven, partiet och dess politik (fortfarande alltså hakkors o hitlerhälsning) och han vill framåt. År 2005 har han avancerat till att bli partiledare. Ingen har ännu tagit avstånd från hakkors och hitlerhälsningar. Frågan är om han på 10 år skulle ha ändrat åsikt? Eller är det samma man som gillade hakkors, kängor och nazihälsning? Det vet bara han själv. Partiet har under den här perioden i varje fall inte förändrat något i sin hållning. Men partiet vill växa och få mer folklig förankring, man tar in konsulter som förklarar att man måste anpassa budskapet till det rådande klimatet – alltså, gömma sådant som vanligt folk skulle se som nazism och lyfta fram frågor som är mer rumsrena.

2011 är planeringen klar och nu börjar SD städa i sitt officiella partiprogram. Frågor som dyker upp som elefanten i rummet är: Har SD kvar nazismen? Låt oss titta på deras partiprogram:

”Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn”. Nationalister och socialt konservativa alltså.. Sociala nationalister? eller Nationalsocialister? Va? Törs man ens tänka den tanken? Sitter det alltså nazister i riksdagen???

 

Frågor inför framtiden.
Vilken roll spelar NMR för SD’s framtid?
Är NMR de blivande stormtrupperna?

Framtiden?

Vi har svaret på hur det gick. 2018 fick SD 17,5% i valet.