Helt kort om trafiken

utgå från att alla andra i trafiken är idioter så blir du aldrig överraskad

Är det någonsin något annat än idioter på vägarna, undrade en av mina vänner på facebook idag. Jag funderade en stund innan jag svarade honom med följande inlägg:

Det var under en av mina första körlektioner som läraren sa: ”utgå från att alla andra i trafiken är idioter så blir du aldrig överraskad”. Inget jag upplevt i trafiken har hittills kunnat övertyga mig om att han hade fel.

För det slår aldrig fel. En enda liten enkel tur till stan innefattar minst tre – fyra tillbud där minst rejäla materiella skador och troligen även allvarlig kroppsskada skulle blivit resultatet om jag inte haft den här enkla regeln. Närmar jag mig ett övergångsställe och ser en cyklist vara på väg mot detsamma så innebär det per automatik att cyklisten kommer att göra flera saker fel

1 Ser sig inte om
2 Lyfter inte ögonen från mobilen
3 Kliver inte av cykeln innan hen kastar sig ut i trafiken

Det självklara åtgärden är att ha så pass rejäl bromsberedskap och tvärnita precis innan man träffar cykeln så att cyklisten åtminstone störs så pass att hen lyfter blicken från mobilen och svär något ohörbart medans långfingret skickas upp i luften.

Så här kan det gå när någon missar högerregeln.

Andra klassiker är de som inte lärt sig högerregeln, kanske är det nyligen hitflyttade engelsmän, eller så finns det ju en del människor som inte kan skilja på höger och vänster utan definierar sin gent emot sin omgivning genom så kallad allocentrisk orientering, alltså där den egna kroppens utgångspunkt är oväsentlig. Det är det beskrivna i förhållande till väderstrecken som räknas.

Hur det nu än må vara med de där som inte kan högerregeln ser man dem ofta komma mot en sidogata, från vänster. De saktar in som om de skulle lämna företräde innan de plötsligt bestämmer sig för att det är jag, dvs bilen, eller mopeden som kommer från höger som borde stanna.

Och lilla Kerstin, eller för all del lilla Putte pressar därvid plattan i mattan och kör rakt ut i trafiken. Det är vid sådana tillfällen jag brukar bli hårt religiös och be till någon exceptionellt hämndlysten gudom att denne per omgående måtte straffa den jäveln med minst en ljungande blixt genom kroppen. Tyvärr ser man ibland en bilbarnstol som avslöjar att de jävlarna i bilen redan fortplantat sig och på så sätt fört sin sviktande genpool vidare, vilket såklart är en tragedi i sig.

Det som är ännu vanligare är stolpskotten som inte lärt sig använda blinkers. Jag lovar och svär, det finns en särskilld krets i helvetet avsedd för de människor som ger fan i att blinka när de ska svänga. Det finns även en matematisk sannolikhetsfunktion som ger blinkkoefficienten. Det är 1/bilens ålder i kvadrat. Värdet blir närmare 1 vid nyare bil och ju större värde, det vill säga, ju nyare bil ju sämre blinkers. Personligen får jag lust att ta fram ett basebollträ och leka arga leken med föraren.

Den där ilskan är ganska konstig. Aldrig blir vi så grymma som vi är i trafiken, tänk så mycket ilska som formligen väller fram bakom rattar och styren i vårt avlånga land. Vilken tur att de flesta av oss inte är beväpnade, för tänk vad som skulle kunna hända när den där idioten som nyss körde om dig så du blev tvungen att tvärnita, efter ytterligare 300 meter svänger av till höger. Vore det inte åtminstone lite frestande att följa efter och göra slut på den jäkeln när han kliver ur sin bil?

Fredsälskande människor som aldrig gör en fluga förnär, svär som borstbindare bakom ratten. Visst är det märkligt? Och så fort de klivit ur blir de sig själva igen. Ännu märkligare. Jag har hört det förklaras med att vår komfortzon, alltså det område vi har runt vår kropp och där vi tycker det är obehagligt att människor tränger sig in, blir enormt mycket större i en bil. När vi sitter i en bil blir vi bilen och vår komfortzon växer därmed exponentiellt. Det må va hur det vill med den saken. Mig stör de inte, jag är lugnet själv i trafiken och brusar självklart aldrig upp. Tror jag 😉

Fakta:
Egocentrisk orientering I vår västerländska kultur använder vi vår egen kropp som utgångspunkt för plats- och riktningsbestämmelser. Höger och vänster skiftar därmed plats när vi vänder kroppen. Denna typ av riktningsbestämmelser kallas egocentrisk.
Allocentrisk orientering Många naturfolk orienterar sig inte efter den egna kroppen utan efter omgivningen och väderstrecken och säger till exempel att ”maten ligger öster om bålet”. Riktningen är oförändrad, oavsett hur kroppen vänds. Denna form av plats- och riktningsbestämmelse kallas allocentrisk.