Kristdemokraterna vill tro på ökning

VÄSTERVIK

Kristdemokraterna hade årsmöte och nomineringsmöte under lördagen. Ombonat och trivsamt i Mejeriets cafeteria där vare sig tal eller musikunderhållning saknades.

 

Kristdemokraterna Anders Andersson, Måd Erlebrandt och Lars-Inge Karlsson under årsmötet.

Inbjuden talare på årsmötet var Anders Andersson(KD), som är partidistriktsordförande. Han hade utmanats att tala över ämnet ”Argument som motiverar framgång för KD i höstens val”. Något som de flesta upplevde som spännande med tanke på partiets aningen klena opinionssiffror.

Diplomatiskt svar

Andersson har inom partiet ofta beskrivits som ett ideologiskt rättesnöre, och har under närmare 30 år befunnit sig i eller i närheten av partitoppen och de som samlats ville nu höra vilken strategi partiledningen tänker sig för att åter göra KD till en ledande kraft.

Vår tidning fick en liten pratstund med Andersson(KD) innan det var dags för honom att hålla sitt anförande.

– Det är valår i år, är det tuffare än annars?

– Vi kan väl säga såhär, inleder Andersson(KD), att vi inom Kristdemokraterna har väl inte helt haft opinionssiffrorna på vår sida, om man ska formulera sig lite diplomatiskt. Däremot tror jag att vi nu har en situation där flera av våra viktigaste frågor befinner sig i fokus, som till exempel vården. Just sjukvården är det ämne jag tänkte tala om här idag. Senaste gången vi fokuserad på vården under ett valår blev vi det största allianspartiet i länet i landstingsvalet.

Ambulanshelikopter

Andersson (KD) berättar även att en av de viktiga frågor de vill lyfta fram, är att få till stånd en ambulanshelikopter inom kommunen. Det behövs dels till skärgården men även till inlandet då Västerviks kommun är mycket stort till ytan.

– Hur ser ni på hyrläkare och hyrsköterskor?

– Det är dessvärre ett nödvändigt ont i dagsläget, vi anser att man behöver höja status på arbetet. Arbeta med arbetsmiljöfrågor, arbetstider, kanske även lönenivåer. Det måste bli lönsamt att utbilda sig till sjuksköterska.

– Ni har inga planer på förbud mot hyrläkare och hyrsköterskor?

– Nej, det måste bli så attraktivt att arbeta inom landstinget att det blir ointressant med de där hyrföretagen. Förbud fungerar inte alls bra, i Jämtland prövade man förbud och det blev katastrof. Ingen fick någon vård alls.

Roger M Carlsson