Rafflande invigning av skidanläggning

GAMLEBY

I lördags var det äntligen dags för invigningen av skidanläggningen på Ernebergsfältet. Efter bandklippning var det dags för kändisloppet där fyra lokalkändisar ställde upp och tävlade mot varandra om äran under en oftast strålande sol.

Även om invigningen var satt till klockan 11 var det full fart i spåren långt före det. En av de som kom för att testa hur det var att åka skidor i Gamleby var Isis från Västervik. Utrustning fanns att låna för den som inte hade egen med sig.

Första gången på skidor

Isis från Västervik åkte skidor för första gången

– Det här är första gången jag står på ett par skidor, berättar Isis. Jag tog på mig dem borta vid vallaboden och har inte ramlat än.

Efter att ha kört ett varv får vår tidning en sammanfattning av hur det gått.

– Nja, lite sisådär, svarade Isis. Första delen gick riktigt bra, då höll jag mig på benen, men när det började svänga blev det värre och jag ramlade sju gånger.

Isis var inte ensam i spåret. Det var hela tiden mycket folk som kommit för att testa skidanläggningens spår, äta korv och dricka blåbärssoppa. Det finns även en vallabod där det var konstant högt tryck för att få rätt underlag för sina skidor. Och kanske var det även något lite Charlotte Kallas förtjänst att lördagen gavs en känsla av folkfest på Ernebergsfältet.

Rafflande skidtävling

Efter invigningstal och bandklippning var det dags för en rafflande skidtävling med bara lokalkändisar. Det var Tomas Kronståhl, Anna Bodjo, Conny Torstensson och Thord Hjukström som gjorde upp om vem som var den bästa skidlöparen. Conny Torstensson var för dagen utrustad med den gamle fotbollslegendaren Gerd Mullers skidstavar.

När starten väl gått var det inte helt enkelt att utröna om det rör sig om klassisk stil eller fristil men på något sätt tog sig kvartetten ner mot första kurvan där Gerd Mullers stavar sånär blev offer för den höga farten. Snart var de fyra framme vid platsen för lappkastet som lagts in för att göra tävlingen lite extra svår. Sedan kom en liten uppförsbacke som skilde agnarna från vetet innan målrakan och spurtuppgörelsen.

Först i mål blev slutligen mannen från vidderna, Tord Hjukström, för dagen iförd sin träningsoverall från Sorsele Skidklubb Harrkälken. Tätt följd av Conny Torstensson, trea Tomas Kronståhl. Anna Bodjo blev lycklig fyra när hon med sträckta armar korsade mållinjen. Men det kanske inte var så märkligt att Hjukström vann elitloppet då det avslöjades att han i yngre dagar kommit trea på junior SM.

Efter tävlingarna öppnades spåret för alla och snökanonen startades. Något senare på dagen företogs after ski på Byfiket där många passade på att stilla hungern efter ansträngningarna.

Spännande kurvtagningstekniker i kändisloppet.

Roger M Carlsson

 

 

 

 

Vinnaren i kändisloppet Tord Hjukström

 

Den efterlängtade snökanonen