Ryttare ryter till

VÄSTERVIK

”Alla bör försöka ta hänsyn till varandra!”

Kan inte alla försöka ta hänsyn till varandra, undrar en ryttare vid ett stall i Västervik. När det börjar köras skoter på vägar där man bara får gå, rida eller cykla blir det problem för hästarna blir skrämda av de höga ljudnivåerna och farten.
Häst med del av en ryttare
Det kan vara svårt att möta fordon på hästryggen men om alla visar hänsyn går det bra. Foto: Roger M Carlsson

Det var under helgen som ryttaren, vi kan kalla henne Anna, var ute och red på sin häst.

– Både vi och hästarna hade hört ljudet hela förmiddagen men inte vetat vad det var, berättar Anna. Hästarna var lite oroade över ljudet, det märktes klart. Eter att ha sadlat och tränsat gav sig Anna ut på en ridtur i det härliga vädret.

Plötsligt kom en snöskoter i hög fart kom farande ut ur en kurva på vägen och kunde med knapp nöd stanna innan den kört in i hästen, något som var helt oväntat då vägen i fråga är skyltad som privat väg.

– Hästen blev väldigt rädd men jag lyckades hålla oss kvar på vägen och mig i sadeln, berättar Anna om den obehagliga upplevelsen. Skoterföraren verkade vilja fortsätta köra rakt över oss men jag flyttade inte på mig så den som körde fick vända skotern för hand och åka tillbaka igen.

Reglerna säger att snöskoter inte ingår som en del i allemansrätten, men det brukar generellt vara tillåtet att köra på väl snötäckt mark om man inte stör eller förstör. Nationella skoterrådet har antagit en vision med den innebörden: ”Snöskotertrafik bedrivs utan att människor, djur, miljö eller egendom skadas eller störs.”

I det här fallet var det både människor och hästar som stördes och Anna vill gärna komma med en uppmaning till alla som tycker om att köra skoter.

– Ta det lite lugnt och kör inte på privat väg eller där motortrafik är förbjuden, säger Anna. Om du ser att du kommer möta hästar så släpp av på gasen och låt dem passera utan att skrämma dem. Jag kan förstå att det är jättekul att köra skoter men tänk efter i förväg. När vi vistas i naturen är det viktigt att alla tar hänsyn till varandra.

Roger M Carlsson