Soaré 1917

VÄSTERVIK

Soaré med motsättingar. Bankdirektör flydde i panik

I helgen spelades Musikaliskt möte i motsättningarnas tid under två tillfällen på Mejeriet i Västervik. Här är en rapport inifrån den teaterbubbla där året är 1917.
Bankdirektören och hans dotter i en smäktande vals

Vi emottogs av disponenten och hans fru som nådigt talade med de som anlänt. Det vill säga det lyckliga fåtalet från stadens finare kretsar som bjudits till bankdirektörens soaré. Vi fick gå ett helt kort stycke och invänta piga för bordsplacering i den spirande stadsparken. Solen sken från klarblå himmel, och vindstilla.

Det tog emellertid en liten stund att få bord emedan bankdirektörens pigor icke höra till de kvickaste i staden även om det eljest är en samling rara fröknar. Väl vid bordet sågs bara vänliga och välkända ansikten på välekiperade borgare, för dagen var det ovanligt många damer som besökt hattmakaren. Törhända är det våren som äntligen infunnit sig. När vi alla samlat oss var det värdinnan som presenterade orkestern eftersom direktören blivit uppehållen viktigt ärende annorstädes. Det lagades lite mummel om direktörens moderna seder, att hållas med arbete på vilodagen, eller att låta hustrun sköta värdskapet. Jag har då aldrig hört på maken hördes från flera bord.

Värdinnan lämnade så ordet till kapellmästare Christer Gyllenstrand och Salongsorkestern spelade upp till Brittapolka av H.C. Lundbye. När sista takten klingat ut kom direktören rusande, något tilltufsad emedan det varit bråk vid kvarnen. Dock hade polisen nu tagit hand om problemen.

Hopen skrek slagord
Röde Frans hutar åt borgarna

Emellertid visade det sig att problemen icke vore lösta, ty mitt under Pizzikatopolkan av bröderna Strauss blevo vår förtjusande musikstund och pigornas dansande händer avbrutna av en hotfull samling arbetare som berett sig tillträde till parken. En skränig, otvättad hop som skrek slagord, svängde med fanor och betedde sig. Jag tvekar inte att tillstå att vi kände fruktan i den stunden, alla utom möjligen direktörens späda dotter Anna som började sjunga med i deras vilda kampsång, uppenbarligen har hon lite kort förstånd. Man får förmoda att salongsorkestern räddade livet på oss genom att utmana arbetarnas blåsare så att de gemensamt kunna förenas kring musiken och det välklingande stycket Vindarnas kör, följt av Lägg dina sorger i en gammal säck. Det var som om de pratade samma språk och efter att vi skrattat oss igenom den lätt ekivoka Amanda Lundblad-visan såg man här och där leenden, även hos arbetarna.

Hotfull stämning

Stämningen blev strax återigen hotfull när arbetarna började sjunga på Harpan och nu inser även vi borgare den djupa förtvivlan de känner. Bankdirektörens hustru blir dock vrång på sin dotter som beblanda sig med patrasket, och när hon med våld sliter med sig sin dotter jagas både direktörs- och disponentfamiljerna iväg och de fly i vild panik.

Vi gäster sitter förfärade inför den kraft som arbetarna visar när de sjunger den förhatliga Internationalen men när de väl slutat sjunga och vifta med sina röda fanor bjuds vi till slut på det kaffe och de kakor som direktörskan ordnat även om värdparet sedan länge flyktat.

Imponerande

Där lämnar vi teaterbubblan och ser istället till insatsen i stort. Det är en imponerande uppsättning som skapats av Anders Hjort och Mats Hedlund som stått för idé och manus. Mats Hedlund och Bisse Johansson har regisserat föreställningen som sjösatts på rekordtid.Det här är något så ovanligt som en teater med levande musik och det är inte bara en utan två separata orkestrar. Dels Salongsorkestern och dels blåsare från Överums musikkår. Ser man till skådespelarinsatsen så upplevs det som om teaterskeppet vuxit ett par cm på längden. Det finns ingen tvekan i spelet, replikerna kommer snabbt och mycket naturligt.

Man har nått en högre nivå av proffsighet och säkerhet bland skådespelarna, något som lovar gott inför framtiden. Redan i höst kommer det stora spelet om hungerkravallerna att sättas upp och Teaterskeppet uppmanar alla som någon gång tänkt tanken att spela teater eller önskat att få vara med om en teateruppsättning att höra av sig då det kommer krävas mycket folk.

 

Redaktör R M Carlsson